Det har varit ganska risigt väder här i Stockholm senaste veckan, och ganska svårt för oss rymdnördar att se något spännande på himlen. Vår intendent Mariana kom helt plötsligt på en genial lösning på problemet: ett hemmagjort planetarium!
I vår byggverkstad har vi en massa 4D Frame som besökare får konstruera egna uppfinningar av. Man kan t.ex. bygga kulbanor, vind- och vattensnurror, raketmodeller eller olika geometriska former. Mariana hade på prov också köpt in större 4D Frame-delar, och byggde tillsammans med två KTH-studenter ihop en halv klotform som blev ungefär tre och en halv meter i diameter. Insidan täckte de med vit byggpapp.
För att projicera stjärnhimlen i taket användes en cylinder med små hål för varje stjärna. Inuti cylindern finns en liten men jättestark lampa, och en motor gör att stjärnorna passerar över himlen precis som på riktigt. Det här är en lyxlösning förstås – man skulle kunna använda sig av en overheadapparat eller någon annan typ av projektor. – En gång byggde jag ett hattplanetarium, ett litet klot man satte på huvudet med små hål som släppte in ljuset utifrån, berättar Mariana. Praktiskt och behändigt om man är ute och reser.
Den här gången byggdes allt som ett experiment i ett rum bakom kulisserna, men någon gång i framtiden kommer vi nog bygga upp en lite större version där besökare kan få se stjärnhimlen när de kommer till museet.
31/03 2020 kl. 14:42
Kul att den ligger kvar! Det går att göra sin egen lilla projektor om en inte har tillgång till typ Starlab. Den som vill får gärna höra av sig till mig om det. 🙂