Idag, den 13 februari, är det Internationella radiodagen. Dagen inrättades 2011 av Unesco, 65 år efter att FN-radion sänt sitt första program.
Svenska Radiotjänst startade sina sändningar för nästan 90 år sedan, den 1 januari 1925. Därmed gick den svenska radion från amatörradio till statligt radiomonopol. Telegrafstyrelsen stod för teknisk infrastruktur och Radiotjänst för programinnehåll och utsändning. Den tidigare amatörradion var delvis reklamfinansierad, den statliga radion finansierades istället av lyssnarlicenser. Radion blev snabbt populär, särskilt under kriget. År 1940 var Sverige det mest licenstäta landet i Europa. Radion tog omedelbart en plats i människors vardag med alltifrån morgongymnastik, uppläsningar, föredrag, musik och rådgivning i alla sorters ämnen. Innan teve kom var radion det människor samlades kring. Vi blev ”radioter” med radiokalas, praktiska radiokannor och, inte minst, den klassiska radiokakan som ska ha vunnit en kaktävling i Radiotjänsts regi.
Folkbildningen hade en stark ställning inom Radiotjänst. Radio har kallats Folkhemmets röst. Genom radion kunde många människor för första gången höra statsministerns röst, ända in i vardagsrummen. Detta fick förstås stor betydelse när exempelvis Per-Albin Hansson år 1928 höll sitt berömda folkhemstal. En stark vision, som den om folkhemmet, kräver uppslutning och radions betydelse i det avseendet ska inte underskattas. Radion blev en enande kraft i ett avlångt land, och det som sades i radion fick ett enormt genomslag. Ända fram till 1955 fanns enbart en rikskanal och fram till 1960-talet, då teve kom, enbart ett etermedium.
Idag uppmärksamma Unesco radion internationellt för att den har stor betydelse under krig och kriser:
Radion är världens tillgängligaste typ av massmedier. Den kan man lyssna på även i världens mest avlägsna delar. Även icke-skriv och läskunniga får information via radion. Radion spelar dessutom en avgörande roll i nödsituationer, i förebyggandet av naturkatastrofer och under räddningsoperationer. För Unesco är Internationella radiodagen ett slags erkännande av den nytta som radion bringat mänskligheten i över ett hundra år.
http://swedish.ruvr.ru/2013_02_13/Internationella-radiodagen/
Fira denna viktiga dag med en klassisk radiokaka!
Recept
200-250 gr kokosfett
200 g mörk blockchoklad, helst 70% kakao
2 ägg
3 dl florsocker
c:a 25 fyrkantiga eller runda Mariekex eller liknande
- Smält kokosfettet och blockchokladen på svag värme i kastrull. Låt svalna.
- Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ned det ljumma chokladfettet i smeten.
- Klär avlång form, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper eller smörgåspapper. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva därefter kex och smet.
- Låt formen stå i kylskåp, gärna över natten.
- Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.
Om det blir kaka kvar efter firandet – förvara den i kylskåp.
Sofia Seifarth
Lämna ett svar