Nördar provar livet som pälsdjur

Ethan Staghorn arbetar till vardags inom robotvetenskap. Men hans stora fritidsintresse är ”furry fandom”, som handlar om förmänskligade djurkaraktärer. Som schakalen Jake, Ethans alter ego, träffar han andra ”furries”, arrangerar stora konvent och lever sig in i rollen som djur.

– Ända sedan jag var liten har jag funderat på hur det är att vara djur. När jag hittade furry-kretsen på nätet var det som att hitta hem, och sedan 2009 går jag regelbundet på furryträffar.

Intresset för förmänskligade djur har mycket gamla anor, berättar Ethan, och idag finns en värlsdomspännande subkultur kring att förmänskliga djur och det som på engelska kallas furry fandom. Man räknar med att furry-gemenskapen består av upp mot en miljon entusiaster. Många i gemenskapen har stora konstnärliga talanger och bygger och syr sina egna dräkter, skriver berättelser och ritar. Andra är mer intresserade av att utveckla sin uttrycksförmåga och rollspelet kring karaktärerna.

På Nördcafé onsdagen den 2 april berättar Ethan Staghorn om begreppet furry, de mänskliga djurens historia och hur furry-gemenskapen ser ut idag. Kvällens andra gäst är en robot som specialbyggts för att spela schack.