Är rörpostens framtid hotad? Det blixtsnabba systemet har på många håll blivit omsprunget av eposten, framför allt när vi jobbar mer hemifrån. Och visst är digitala brev bra, men är idén om rörpost verkligen stendöd? Nej, inte förrän vi kan teleportera handskrivna brev, hamburgare, blodplättar och hela människor med vårt mailsystem!
Så vad är rörpost egentligen? Rörpost är ett nätverk av rör mellan olika stationer och växlar. Ett meddelande läggs i en särskild transporttub som stoppas in i röret och svischar snabbt iväg till mottagaren med hjälp av tryckluft.
Det första riktiga rörpostsystemet byggdes i London 1853. Det var centraltelegrafstationen som kopplades ihop med börsen två hundra meter bort. Det var en succé. Rörpostsystem byggdes snabbt upp i Europas storstäder. Det var en lösning på de stora tramsportproblemen med trafikproppar och mängder av hästbajs på gatorna i samband med industrialismen (det här var ju innan både cykeln och bilen).
Berlin hade år 1940 hela 400 kilometer rörpostsystem och i Paris fanns som mest 467 kilometer ledningar som levererat 30 miljoner försändelser per år.
När Carlton Hotel öppnade på Kungsgatan i Stockholm 1927 skröt man i sin reklam om rörpostuppkoppling. Vi kan se rörpost användas för kärleksbrev som i Stulna Kyssar och i börsmiljön i Wolf on Wall Street, men också på bilder från NASA:s kontrollcenter under Apollo-programmet, för att säkert skicka pengar från kassorna i stora varuhus och för verktyg och delar i fabriker. I Minnesota skröt en McDonalds-restaurang med att kunna leverera hamburgare med rörpost. Och fortfarande är rörpost ett praktiskt sätt att snabbt transportera prover mellan avdelningar på stora sjukhus.
Men om man kan skicka brev och saker, då kan man väl bygga större rör och skicka människor i rören också, tänker du nu… Jo absolut!
Redan 1865 provåkte hertigen av Buckingham en “rörpostlinje” mellan Euston och Holborn i London. I en artikel 1914 spår Dagens Nyheter att rörposten blir framtidens transportmedel, och på flera platser i världen har testbanor byggts genom decennierna. Elon Musk drömmer om att transportera människor i hastigheter på över 1 000 kilometer i timmen med sin Hyperloop.
Har du något härligt rörpostminne att dela med dig av?
Bonustips: bygg ditt eget rörpostsystem! Vill du bygga ett eget rörpostsystem där hemma? Du kan faktiskt bygga det av plaströr, dammsugare och lämplig ”kapsel”.
04/05 2021 kl. 18:34
Kul
På Stockholms Central i södra biljetthallen fanns ett rörsystem.,När det stoppade skickades en linjal in för att lösa problemet.
22/03 2022 kl. 10:17
Vi är ett team på sex forskare som har undersökt de tekniska, ekonomiska och samfälliga förutsättningarna att införa rörpost för transport och lagring av smågods samt för återcirkulering av avfall. Användarterminaler i bostäder och verksamhetsställen och terminaler för omlastning till andra transportsystem i stadens utkant. Vi fann att det är tekniskt möjligt genom att den teknik som idag används på sjukhus vidareutvecklas, ekonomiskt mycket lönsamt och upp till 30% minskning av trafiken med motorfordon, men samhället är varken medvetet eller förberett. Sverige skulle kunna bli först i världen, men beslutsfattare tar oss inte på alvar. Vi bildade därför bolaget Omniloop för att ta fram och patentera tekniska lösningar samt bygga och demonstrera prototyper. Vi bygger nu två LEGO-modeller. En av en stadsdel med Rörpost och en refensstad utan. De ska ställas ut 7-8 maj på Arena Varberg https://arenavarberg.se/evenemang/klossar-i-varberg/ Vi har fått ett vetenskapligt papper antagit till TRA (Transport Research Arena) i Lissabon 14-17 november. Vi ska där också ställa ut LEGO-modellerna. TRA anordnas vart annat år och där träffas ca 3000 politiker, myndigheter, industri och forskare från främst Europa. Vi skulle gärna vilja ställa ut LEGO-modellerna på Tekniska Museet och bjuda in olika intressentgrupper för samtal och brainstorming med syftet att sprida kunskap om Rörpostens möjligheter men också för att få idéer för den framtida produktutvecklingen.
17/06 2022 kl. 08:36
Det var en intressant undersökning! Mitt i denna tid av digitalisering finns det ju fortfarande behov av att flytta materia. Sådant diskuterar vi i vår utställning Zero City. Vi tar din propå vidare i vår organisation.