Mycket av den teknik vi har omkring oss har kommit till för att göra människan snabbare och starkare. Tänk bara på cykeln och grävmaskinen! Men tänk om du kunde ta på dig en dräkt så att du blev både robot och människa på en gång, hur skulle det vara? Du kunde bli världsmästare i armbrytning och höjdhoppning på en gång!

Handsken Ironhand, järnhanden, har utvecklats av ett svenskt företag och är tänkt att vara ett hjälpmedel för de som av någon anledning förlorat sin styrka i handen. Den kan också användas i industrin för att göra tunga jobb utan att slita ut händerna. Den ökar styrkan med 20%, och greppet om till exempel ett tungt verktyg blir inte lika tröttande. Handsken kan också samla in data om belastningen.

Ironhand skyddar arbetaren genom att minska belastningen av muskler men bibehålla styrka och energi. Foto: Tekniska museet

Det här är en utveckling som pågått på många håll i världen det senaste decenniet. Det som behövs är motorer för att röra skelettet och sensorer som känner av omgivningen. Det behövs också snabba och små datorer som kan läsa av sensorerna och styra skelettet blixtsnabbt. Sen måste skelettet förstås ha energi och det behövs rätt mycket energi så antingen måste det finnas ett tungt batteri eller så sitter skelettet fast i vägguttaget. Men utvecklingen har hela tiden gått mot mindre och strömsnålare lösningar.

Astronauter som vistas länge i rymdens viktlöshet kan få problem med musklerna och skelettet. Det behövs inte lika mycket muskelkraft när kroppen inte påverkas av jordens dragningskraft. Då behövs inte heller lika kraftig benvävnad. Ett sätt för astronauterna att ändå behålla sin kraft och styrka är att träna hårt, med gummiband och maskiner med magnetiskt motstånd. Ett annat sätt som nu tar form är att bygga ett extra skelett att ha utanpå kroppen. Kroppens egen styrka kan förstärkas fem gånger eller mer. Tio kilo skulle kännas som två.

Exoskeletten som NASA utvecklar kan ha två funktioner: De ger astronauten ett motstånd så att musklerna tränas även om de inte skulle behöva ta i. De ger också astronauten extra kraft när de till exempel är på rymdpromenad och ska laga sin rymdstation. Astronauten kan också ha en robotkompis med sig som styrs av astronautens rörelser i exoskelettet. Roboten kopierar astronautens rörelser och då behöver astronauten inte göra de farligaste jobben själv.

Bild av skelett klädd i en vit kåpa, med svärd i ena handen och en orm i den andra.
At last it biteth like a serpent, and stingeth like an adder. En föreställning om döden som skelett, utan muskler. Den kan inte ha orkat mycket… Skioptikonbild ur museets samlingar.