Hej, vi som skriver heter Annie och Maja, och vi praktiserar här på Tekniska museet.
Nu ska vi berätta och visa bilder från projektet Skräp! som vi idag har besökt.

Skräp! går ut på att barn i åk. 4-6 ska bygga en miljövänlig stad med hjälp av skräp.
Dom får bygga sin egna drömstad från grunden som dom själva skulle vilja bo i.
Byggstart 12 mars och pågår t.o.m den 2 april. Projektet avslutas med vernissage den 4 april då allmänheten får beskåda och diskutera. Staden finns öppen tills den 15 april.

Eleverna vi intervjuar går i åk. 4:

Den första gruppen vi intervjuade hade byggt ett rymdskepp, en rymdstation och ett hotell. Rymdskeppet var miljövänligt för att man ”använde inte bensin utan istället använde man elkablar som man tog med sig upp.” Elen räckte ungefär i 5 dagar. Rymdstationen var också miljövänlig.

Hotellet som de byggt drevs av solceller uppe på taket och det fanns bara miljövänliga grejer inne i hotellet. Dom döpte hotellet till ”4 bollar” då det var för svårt att göra stjärnor av tejp och kartonger.

Gruppen valde detta för dom ville göra något unikt och speciellt:

Grupp nr. 2 berättade ivrigt om sitt bygge.

Dom har gjort en köpcentrum, där alla produkter är miljövänliga och tillverkade i fabriken bredvid. Dom ville inte att produkterna skulle vara importerade, då det blir miljökonsekvenser så därför byggde dom en fabrik i närheten.

En klocka, bostäder och en väg med miljövänliga bilar ingick även i deras arbete:

                                   Den tredje gruppens idé var att bygga världens största köpcentrum, där alla affärer i hela världen fanns. Dom byggde även en kyrka och konstateljé. Högst upp i kyrkan fanns en ”Jesusaffär” där man kunde köpa skulpturer av Jesus.

Om alla världens affärer fanns under samma tak behöver inte man åka bil till alla olika affärer, och då släpps inte lika mycket föroreningar ut. Allt var också byggt av miljövänliga material:

Den fjärde gruppen har gjort den högsta byggnaden hittills. Dom kallar den Big Teen, det är alltså en blandning av Big Ben och bostäder. Den är 850 m hög och har 4 hissar, det tar en halvtimme att komma upp till toppen.

Kändisar och rika människor bor längst ner, och dom med mindre pengar bor högre upp. Det finns även växthus där dom odlar grönsaker och växter. Längst upp finns en restaurang. Såklart får vi inte glömma bort klockan som finns en bit ner.

Deras idé var att bygga så högt som möjligt:

Grupp nr. 5 var den sista gruppen som vi intervjuade.

Hela byggnaden är miljövänlig eftersom den får energi från solceller som sitter högst upp på taket.

Det är ett lyxhotell som heter Gyllene Knorren och det kostar 5000kr per natt att bo där. Det får plats 1000 personer samtidigt.

Byggdes 2018 och är inrett så som det kommer se ut 2018 . Det finns 7 hissar och ett stort badhus. Även en restaurang finns:

Detta är bara ett fåtal av alla byggnader och vi hoppas att ni vill besöka Skräpstaden! 🙂

Hälsningar

Annie & Maja