Igår fixade vi lite med de sista förberedelserna för STHLM Robotics Championship. Brottningsringen har målats, pokalerna polerats, och vi har läst på i regelboken.  Hela den svenska roboteliten har förmodligen suttit uppe hela natten och finjusterat sina konstruktioner och trimmar programmeringen inför dagens tävlingar. När matchen är igång tar robotarna över kontrollen, och de brottas ända tills de är ensamma kvar på arenan. Vi fick se exempel på flera actionladdade matcher på förra veckans Nördcafé, där taktiken varierade från allt mellan stora gummerade hjul till nåot slags tjurfäktarteknik som jag blev väldigt imponerad av.

Att släppa kontrollen helt är ju förstås att leka med elden. Vi vet ju alla vad som hände i Terminatorfilmerna, där förprogrammerade robotar tog sig lite väl stora friheter. Besättningen på Discovery One i 2001 vet ju också att det här med robotar är lite besvärligt.

Som tur är måste alla robotar som är med i dagens tävlingar har därför fått stränga order att följa Asimovs robotlagar:

      1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.
      2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.
      3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.
Det ska alltså vara helt lugnt att komma hit och heja på mästarrobotarna i sumobrottning, linjeföljning och det ärefyllda utnämningen  till robotarnas Best in Show! Vi som inte själva har någon robot kommer att få leka med museets egna robotar och lära oss lite enkel programmering.