Igår besökte Turkiets president Abdullah Gül och hans hustru Tekniska museet tillsammans med det svenska kungaparet . I utställningen 100 innovationer presenterades exempel på den svenska innovationskraften. Sverige toppar listorna som ett av världens mest innovativa länder.

Programmet inleddes av Björn O. Nilsson, VD för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA, som berättade om den svenska innovationskraften, som enligt flera internationella mätningar är en av världens starkaste.

Sällskapet guidades sedan genom utställningen 100 innovationer av Tekniska museets personal.  Drottningen och presidentens fru Mrs Gül fick en presentation av hur museet arbetar för att väcka intresset för teknik och innovationer bland barn och unga. På plats i utställningen fanns också specialister från Ericsson och ABB, för att berätta om sitt arbete med forskning och utveckling inom innovationsområdet.

Anders Ynnerman från Linköpings universitet och Visualiseringscentrum visade ett nyutvecklat virtuellt obduktionsbord som redan fått stor internationell efterfrågan, och Maria Strømme berättade om den senaste forskningen i Nanoteknologi på Uppsala Universitet. Både deltagarna i den svenska och den turkiska delegationen var mycket engagerade och ställde många frågor under visningen.

Museibesöket arrangerades av Kungliga ingengörsvetenskapsakademien IVA tillsammans med Tekniska museet, och är en del av ett tre dagar långt turkiskt statsbesök i Stockholm.

Vår fotograf Anna Gerdén tog bilder under dagen