Har du sett Tekniska museets utställning 100 innovationer? Kul! Nu måste du komma hit igen. Vi har nämligen fått in en ny social innovation som rest ända från Indien. Innovationen heter Ecoloove och är en mobil, ekologisk toalett men också ett affärskoncept.

När industridesignern Annamaja Segtnan studerade vid National Institute of Design i Ahmedabad i nordvästra Indien, passerade hon ett slumområde varje dag. Hon fick veta att kvinnorna där blir sjuka av att inte ha några toaletter eftersom de måste hålla sig hela dagarna och sedan uträtta sina behov i det fria. Det här är vardagen för 700 miljoner indier. I världen saknar 2,6 miljarder människor i världen helt toalett och får uträtta sina behov rakt ner på marken. Det är inte bara äckligt – det är livsfarligt också eftersom det förorenar vattnet och sprider sjukdomar. Enligt världshälsoorganisationen WHO dör 4 000 barn varje dag på grund av bristen på rent vatten och toaletter.

Insikten om den katastrofala sanitetssituationen födde idén till Ecoloove; en mobil, ekologisk urinseparerande toalett. Målet för Ecoloove är att erbjuda framförallt kvinnor säkra, ekologiska toaletter som också kan ge kvinnorna en inkomstkälla.

Ecoloove monteras på en trehjulig cykel, där kvinnan som kör runt toaletten kan tjäna pengar på att sälja toalettbesök för en billig slant, men även genom att sälja den gödsel som blir slutprodukten av den urinseparerande toaletten. Den mobila toaletten kan även användas som bas för att informera om hygien.

Under 2010 utarbetade Annamaja en prototyp tack vare ett stipendium. Hon har samarbetat med arkitekter, konstnärer och designers på plats i Ahmedabad och testat den på målgruppen. Feedbacken var mycket positiv. Sedan dess har Annamaja arbetat med att utveckla sin idé i Indien. Just att hon arbetat där kan vara en viktig del i framgången, att användarna har varit med och påverkat designen och att produkten är socialt accepterad där den ska användas. Idag är Ecoloove ett etablerat företag och Annamaja hoppas kunna sälja sin toalettlösning i många fler städer.

Från och med nästa vecka kan du se Ecoloove på plats i utställningen 100 innovationer. Till dess kan du se en film från Youtube när Ecolooven började sin resa från Indien. Du kan också läsa mer om Ecoloove på www.ecoloove.com.