Chick-a-Dee brandvarnare


I museets samlingar finns Chick a Dee som är en optisk brandvarnare, utformad som fågel på en gren och piper med 85 dB när den aktiveras. Den är designad av Louise van der Veld och är godkänd enligt EU:s regler.

Advent för många en förväntans tid, en tid då många tänder ljus. Det värmer själen i vintermörkret…

Ibland blir det lite för varmt, kanske elden från ljuset tagit sig för stora friheter? När olyckan är framme är det bra om brandvarnaren fungerar, är batteriet färskt? För att påminna om att det är dags att byta har de nordiska länderna gemensamt beslutat att den 1 december ska vara den nordiska brandvarnardagen. Avsikten är att uppmärksamma vikten av brandskydd i hemmet.

Många förknippar julen med tända ljus, kanske till och med i granen? Elektriska julgransljus lär ha använts för förstagången 1882, bara några år efter att Edison fått sitt patent på glödlampan. Innan dess lyste inte bara vaxljus, oljelampor, eller talgdankar i vintermörkret. Även gas från stadens ledningsnät användes för belysning. Glödlampan innebar att det blev enklare och säkrare att lysa upp hemmen!

Julen är inte den enda högtiden där ljus är en viktig symbol. Den judiska högtiden Chanukka är också känd som ljusets fest. Kanske det för de flesta människor, oavsett religion är så att ljuset ha en särskild plats i livet. Handlar det om att människan tämjt elden, naturkraften som kan förstöra? Stearinljuset hör till de 100 viktigaste innovationerna, enligt museets undersökning.

Så  hur ska du tillbringa den nordiska brandvarnardagen? Tryck på knappen för att se om den fortfarande låter. Det är dags att kolla batterierna!

Läs mer hos till exempel Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om Kampanjen Aktiv mot brand.

 

julgran av plåt, för gasdrift.

Mer ur museets samlingar: en julgran i grönmålad plåt, för lysgas.

Evighetsljus

Julgransljusen ”Die evige Kerze” för flytande bränsle, köpta 1922 från en kringvandrande handelsman.

Ljusramp med glödlampor

Första modellen av elljusstake från 1939, trädetaljerna tillverkades av Sjölander i Värnamo.