Amalia_Eriksson

Kanske har en och annan polkagris överlevt julgransplundringen. Idag är det en god idé att med gott samvete njuta lite extra av denna sötsak och samtidigt skänka en tanke till polkagrisens uppfinnare, Amalia Eriksson, som dog på denna dag för 90 år sedan.

Amalia Eriksson, arbetade som piga i Gränna men gifte sig 1857 och blev året därefter både mor och änka inom loppet av en vecka. Hon var som änka nu myndig men också tvungen att både försörja sig själv och sin lilla dotter Ida. Som myndig kunde hon driva sin egen näringsverksamhet, något hon ansökte om 1859. Hennes affärsidé var att tillverka och sälja ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”.

Skråväsendet hade upphört 13 år tidigare och Sverige hade fått näringsfrihet, vilket gjorde det betydligt enklare för Amalia Eriksson att få sitt näringstillstånd. Den första polkagrisen ska hon ha gjort som förkylningsmedicin åt sin dotter.

Polkagristillverkningen gjorde Amalia Eriksson förmögen och hon räknas idag som en av Grännas viktigaste personer någonsin. Gränna är sedan länge känt för sina polkagrisar. Det finns ett dussintal tillverkare i staden och årligen tillverkas omkring 10 miljoner polkagrisar där. Polkagrisen har också blivit en uppskattad souvenir.

Tekniska museets webbsida kan du läsa mer om Amalia Eriksson, polkagrisen får du skaffa själv.