The Henry Ford Museum

Bild: The Henry Ford Museum

Min bäste herre.

Medan jag fortfarande har luft i mina lungor vill jag berätta för er vilken förstklassig bil ni tillverkar. Har jag möjlighet att välja bil när jag ska försöka komma undan så tar jag alltid en Ford. Ford ger mig hög fart, uthållighet och frihet från trubbel. Även om min verksamhet inte är helt laglig så kan det inte skada att berätta för dig vilken bra bil ni har i Ford V8.

Din förtrogne,
Clyde Barrow

Brevet är formulerat av den ökände bankrånare Clyde Barrow, som tagit sig tiden mellan bankrån, eldstrider och erotik att skicka en kort kommentar om hur tacksam han var över Fords V8-motorer.

Torsdagen den 10 mars 1932 stämplade Henry Ford in Nr 1 i motorblocket på den första Ford V8 som rullade ut från The Ford Motor Company. Ford hade lyckats göra denna typ av exklusiva motor i en konsumentupplaga. Nu var den gjuten i ett stycke. Tidigare V8:or hade bultats ihop av 2-3 gjutblock. Det var en bil som gick i 135 km/t och drog 1,2 lit/mil. Den som önskade en V8 i sin Ford istället för en rak fyra behövde endast betala 10 dollar extra. Omvandlat i dagens penningvärde kostade det alltså 1500 kr extra att få en V8 under huven när man köpte en ny Ford!

Bonnie och Clyde hade vanligtvis en bil med en bil med fyrcylindrig motor parkerad direkt utanför banken eller platsen för rånet för att inte väcka uppmärksamhet. Denna användes efter utfört rån för att ta sig till ”stadens utkant” där en Ford V8 fanns för den fortsatta flykten.

Lustigt nog spelade även Fords V8-motor en viktig roll under polisens bakhåll i Louisiana som blev parets undergång. Polisen kom väl förberedda. De hade utfört provskjutningar med maskingevär på just Ford V8 för att se om plåten stod emot kulorna. De hade tydligt lärt sig känna igen ljudet av en Ford V8 så att de på lång väg kunde höra Bonnie och Clydes annalkande bil. En god vän till gangsterparet hade även övertalats om att vinka på hjälp vid vägkanten intill en punkterad bil. Därefter tog polisen över. Omkring 150 skott avlossades mot gangsterparet.

Bilen finns bevarad med alla sina kulhål på ett museum i Nevada, USA.