Nyinsamlat: pessar. Foto: Anna Gerdén

Nyinsamlat: pessar. Foto: Anna Gerdén

Genom att täcka livmodertappen (cervix) och delar av slidväggen längst in i slidan, kan man skydda sig mot att bli gravid. För flera tusen år sedan kunde man i samma syfte använda sig av en citronhalva eller en skål formad av krokodildynga. Ett smidigare sätt är att använda ett pessar.

Igår förvärvade vi cervixpessaret FemCap till Tekniska museets samlingar. Det är ett exempel på preventivmedel vilket också i vår undersökning valts som en av de viktigaste innovationerna någonsin. Pessar är också en typ av vardagsteknik och medicinsk teknik, viktig för människor i ett stort åldersspann.

Det första moderna pessaret konstruerades i Tyskland 1838 och en av pionjärerna när det gäller sexualupplysning i Sverige var journalisten och agitatorn Ottar – Elise Ottesen Jensen. Hennes arbete hade avgörande betydelse för sexualpolitiska reformer i Sverige som legalisering av olika preventivmedel, fri abort och samt för tillkomsten av den obligatoriska sexualundervisningen i skolan. Ottar var också med och startade RFSU 1933. Några som idag har preventivmedelsupplysning och kvinnors hälsa högt upp på agendan är Melinda och Bill Gates som genom sin stiftelse särskilt fokuserar på utvecklingsländer, just för att värna kvinnors rätt över sina egna liv.

FemCap är ett pessar för de som varken vill, kan eller bör använda hormonella metoder som till exempel p-piller. Detta pessar uppfanns av professor Alfred Shihata i USA 1999 och lanserades i Sverige av barnmorskan Birgit Linderoth 2009. Pessaret används tillsammans med en mjölksyregel som gör att spermiernas simförmåga försämras. Det ger skydd under 48 timmar – därefter måste det tas ut, tvättas och sättas in igen. Det är tillverkat av silikon och är helt latexfritt.

Vid sidan om FemCap finns flera andra hormonfria preventivmetoder såsom till exempel fertilitetsdator, kopparspiral, kondom för kvinnor och Billingsmetoden– det vill säga naturlig familjeplanering. Intressant är att ett cervixpessar också kan användas för precis motsatt effekt, det vill säga för att bli gravid. Eftersom cervixpessar fungerar som en kopp kan man använda det som uppsamling för cervixsekretet som man sedan analyserar enligt Billingsmetoden.