I morgon, den 8 december öppnar utställningen Resan till Egypten – drottning Victorias fotografiska liv på Stockholm Slott där hennes kameror och fotografier kommer att ställas ut. I Tekniska museets Victoria-samling finns ett stort antal glasnegativ och delar av Victorias fotoutrustning, skänkt till museet av familjemedlemmar från släkten Bernadotte. De senaste dagarna har vi scannat in och laddat upp över 300 bilder från Drottning Victorias samlingar på vår Flickr-sida. Klicka in och surfa iväg till Venedig, Stockholm, Capri och Öland!

Drottning Victoria räknas till en av Sveriges fotohistorias mest betydande fotoresenärer. Dålig hälsa tvingade henne att spendera mycket tid vid medelhavet och många av hennes fotografier är hämtade därifrån.

På Tekniska museet finns hennes kameror bevarade samt strax över 500 negativ. Samlingen skänktes till museet av Lennart Bernadotte 1966.

Under senare delen av 1800-talet revolutionerades fototekniken. Kamerautrustningen blev mindre skrymmande och det blev lättare för fotograferna att lämna fotoateljéerna. I det här sammanhanget framträder drottning Victoria som fältfotograf, väl förtrogen med samtidens lådkameror, rullfilm, panoramafotografering och mörkrumsteknik.

Många av bilderna som visas i fotogalleriet är från läkaren Axel Munthes vackra bostad ”Villa San Michele” på Capri, känd för sin unika arkitektur och sina trädgårdsanläggningar. Andra bilder är tagna på Tullgarns slott där Sveriges kommande kung och drottning, kronprins Gustaf och kronprinsessan Victoria av Baden tillbringade somrarna kring sekelskiftet 1900.

Bilderna ger glimtar av en fotografisk verksamhet vars landmärke var ett stort fotoprojekt från Egypten (1890-1892) med mer än 3.000 fotografier. Drottning Victoria var en av de svenska fotopionjärerna.

Victoria av Baden gifte sig med kronprins Gustaf 1881 och blev Sveriges drottning 1907.