Färggrafikenhet som Håkan Lans utvecklatRackenheten är märkt med vit text ”datacolor” samt ”Ingenjörsfirma Håkan Lans Sweden”. En märktejp med texten ”H Lans” är påklistrad på framsidan.

Håkan Lans påbörjade utvecklingen av Datacolor runt 1975-76. Patentet godkändes 1979 och ca 1000 enheter tillverkades därpå. Detta exemplar är från en förserie där fem enheter ingick. Antagligen är detta den allra första. Vissa komponenter är märkta 1977 vilket indikerar att tillverkningen påbörjats därefter.

I museets föremålsregister berättas följande om tillkomsten: ”FOA insåg att det skulle bli dyrt men gav ändå Lans 25000 kronor för att utveckla färgrafiken. Lans utvecklade tekniken utanför arbetstid, FOA:s bidrag var tänkt för omkostnader. Utvecklingstiden sträckte sig över två år. Lans insåg även att den skulle kunna gå att använda för att åstadkomma färggrafik på datorer. Håkan visade den för Tektronik och DEC (Digital Equipment Corporation). Tektronik ifrågasatte värdet av färggrafik på datorer men DEC var intresserade och gav honom tillgång till deras experimentverkstad. Han lovades och fick sedan en DEC PDP-11 om han under en helg kunde göra en drivrutin och ett program som demonstrerade vad den kunde prestera. Lans skrev ett program för att demonstrera möjligheterna med Datacolor. En bild visades på skärmen, svenska flaggan hissades och halades, två flugor, en slumpmässigt flygande och en följande (enligt Håkan visade detta på två olika funktioner med Datacolor, som hade vissa funktioner eller algoritmer inbyggda), jagade varandra och kunde flyga framför och bakom spjälorna på staketet. När den följande flugan hann upp den förstnämnda, demonstrerades en blinkfunktion: ett hjärta som blinkade, därpå gick den svenska flaggan först ner, sedan upp. En tävling utlystes bland forskare för att se om de kunde utröna hur det gjorts. Prissumman var på $1000 men när ingen kunde komma med förklaringen höjdes summan till $10000. Ingen kunde presentera lösningen. Lösningen till detta låg i hårdvaran i Datacolor.

Under utvecklingen av Datacolor visade sig egendomliga egenskaper som var svåra att felsöka i konstruktionen. Data föll ur och förändrades i bildminnet. Lans hade flera kontakter med Texas Instruments som levererat minnena och efter en tid hittades felet. Att det upptäcktes berodde på att minnena användes mycket mer intensivt i en sådan tillämpning och felen yttrade sig grafiskt så man kunde följa dem. Samma fel förekom förmodligen i annan användning av minnena men var svårare att diagnostisera då accessen var lägre och minnesplatser återanvändes med olika data oftare.”

Vi på museet vill på detta sätt passa på att gratulera Håkan till att några kniviga problem funnit en lösning! Läs mer: Ny Teknik, DN.se, SvD