Igår kväll var jag på Kungliga bibliteket och letade efter den anteckningsbok eller reserapport som Christoffer Polhem skulle ha efterlämat när han tillsammans med sin kamrat Samuel Buschenfeldt reste runt i Europa. Bland annat var de på stränderna i Holland, nära Haag vet jag.

Polhem skrev tre sidor om resan (de var ute i två år). Samuel skrev trehundra sidor! Det fantastiska som jag upptäckte var att Samuel Buschenfeldt även ritade bra. Han hade ca 50 teckningar. Bland dessa såg jag segelbilen! Buschenfeldt skriver att de flög fram i en segeldriven vagn i  timmar i en fart på 35 km/tim. Nu lyckades jag bara få en enkel bild på vagnen med min mobilkamera, men jag beställde en högupplöst bild som kommer om ett par dagar. Allt till utställningen om Ch Polhem som öppnar 18 dec.

Polhems & Buschenfeldts segelbil

Polhems & Buschenfeldts segelbil