Under 20 år har kortspelet Magic the gathering sysselsatt miljontals människor över världen. På Nördcaféet den 17 oktober kastar vi oss handlöst in i fantasyvärlden och lär oss allt om världens största samlarkortspel. Inför nördcaféet gjorde jag en kort intervju med Magicnördarna Eskil, Daniel och Victor för att skriva ihop ett pressmeddelande, men jag tycker att de svarade så bra, så här nedanför kommer hela intervjun.

Nördcaféet är nu på onsdag 17/10 och börjar kl. 18. Det är fri entré för dig som kommer och ser det på plats och vi livesänder som vanligt via Bambusertekniskamuseet.se/nordcafe

Berätta lite mer om ert nördiga intresse!
Eskil: Magic är ett kortspel där du bygger din egen lek med kort du har tillgång till. Varje lek är olik den andra. Det är ett spel med fokus på strategi som är socialt och går snabbt att spela. Det finns en väldigt stark lockelse i att utmana andras lekar med din egen kreation. När den vinner så är det verkligen du och din skicklighet som vinner.

Daniel: Jag spelar kortspelet Magic: The Gathering på Dragon’s Lair där jag även är turneringsarrangör på måndagkvällar och utbildningsansvarig i Magic.

Eskil Myrenberg. Foto: Anna Gerdén

Hur länge har ni spelat, och hur kommer det sig att ni började intressera er så djupt för det?
Eskil: Jag har enda sedan jag var liten byggt spel och konstruerat världar. Jag älskade att hitta på stora system. Magic är ett spel med ett sådant enormt djup både strategiskt och ur speldesignperspektiv. Det är ett spel som är förhållandevis lätt att köra så länge du investerat tid att lära dig grunderna men om man vill bli riktigt bra på det så finns det verkligen massor av utrymme att växa.
Att det dessutom är ett fantasyspel som målar upp nya världar att besöka varje år hjälper och att det är otroligt roligt att sitta ner med polare och spela skadar inte heller. Jag fastnade för fem år sen och jag tror inte jag kommer att sluta spela.

Daniel: Började 1995 när en kompis i min umgängeskrets introducerade oss för Magic. Innan dess hade vi spelat mycket Drakar och Demoner rollspel (skrivbordsvarianten) och jag pysslade med NHL hockeykort så den kombinationen gjorde att jag blev intresserad av och började spela Magic väldigt mycket under min tonårsperiod (slutade spela 1998 för alla jag kände slutade spela men jag började spela igen 2006 när jag träffade nya vänner som spelade Magic – bra exempel på uttrycket att ”Magic spelare slutar aldrig – de tar bara pauser”

Victor: Jag började spela när jag var tolv år gammal, och höll på i ett par år i tonåren. Spelet fanns i en lokal leksaksbutik. En polare och jag testade och fastnade. Sen återupptog jag spelet för ett år sedan och fångades igen av komplexiteten, variationen och det avslappnade tävlingsmomentet.

Hur nördiga är ni och hur reagerar folk när ni berättar hur stort ert intresse är för kortspel?
Eskil: Det varierar mycket från spelare till spelare hur nördig man är. Vissa Magicspelare ser ut som vanliga killar och gör sånt som vi sällan förknippar med nördar såsom att hänga på krogen eller vara socialt skickliga. Vissa personifierar arketypen 200 %. Jag personligen jobbar med spelet och det kan ju uppfattas som enormt nördigt. Jag tror dock att det är upp till betraktarens ögon exakt hur nördigt det verkar. Dessa typ av spel är inte något alla har koll på så det är lätt så att man möts av blanka blickar medan personen försöker greppa konceptet. Då tror jag att de tycker man är rätt nördig.

Daniel: Jag brinner för Magic i alla avseenden. Jag älskar strategi och Magic är ett strategiskt kortspel. Det är ett socialt spel och jag är väldigt social. Jag uppskattar estetik och illustrationerna på korten är väldigt vackra och välgjorda. Jag tycker om citat och inspiration – Magic har många tänkvärda citat (det visas i form av ”flavor text” på korten) som ofta förmedlar ett filosofiskt och inspirerande budskap som får en att tänka över större livsfrågor – så är det för mig personligen i alla fall. Det är kreativt då jag hela tiden bygger, modifierar och konstant strävar efter att optimera Magic lekar. Det främjar också förståelse och uppskattning mellan generationer då alla oavsett ålder har Magic som gemensamt intresse.

När jag berättar om mitt intresse i Magic för andra så får jag antingen nyfikna frågor om vad det är eller så har personen spelat Magic förut – majoriteten jag träffat känner till Magic eller känner någon som har spelat eller som är aktivt spelande. I min erfarenhet har majoriteten jag mött någon form av relation till Magic.

Victor: Kortspelare har låg coolhetsfaktor till och med bland andra spelare. Men oftast är förklaringskurvan så pass hög att jag inte pratar om mitt intresse med någon, om de inte är aktivt intresserade.

Daniel Bure. Foto: Anna Gerdén

Har ni någon riktigt spännande match ni kan berätta om? Och vilken är den största segern hittills?
Eskil: Jag har så många minnen. Ett par av de bästa är att jag har mött de enda två svenskarna som är med i Magics Hall of Fame (ungefär det största du kan uppnå som Magicspelare) och lyckats vinna mot båda. Det betyder tyvärr inte att jag är lika bra som dem men det är en enormt cool upplevelse att kunna få möta någon som ligger på den nivån och lyckas vinna. Speciellt om matchen drar ut på tiden och man får många tillfällen att göra misstag.

Daniel: Alla matcher i Magic är ett tillfälle att lära sig mer om spelet, om strategi, om lek konstruktion, om förhållningssätt till med- och motgångar – så varje match är spännande för mig. Den största segern för mig är att jag utvecklats enormt mycket som Magic spelare det här året – mycket tack vare andra spelare’s tips och råd men även när jag själv spelat. Rent speltekniskt har de största segrarna varit att jag top 8:at (gått till slutspel i Magic sammanhang) 3 gånger den här sommaren men en lek jag älskar att spela men som inte varit den bästa leken i Magic under just de turneringarna. Att min passion för leken har gjort att jag spelat bra in the face of bättre lekar var en stor personlig seger för mig.

Victor: Min största framgång är en andraplats i en kvaltävling där vinnaren fick en av fyra svenska platser till World Magic Cup, ungefär ett lag-världsmästerskap. I semifinalen i den turneringen lyckades jag vinna efter ett på pappret hopplöst utgångsläge, efter att jag klantat mig, gjort ett regelfel, och soim en konsekvens fått dra färre kort. Ofta är det matcherna där en slutspels- eller finalplats står på spel som blir riktigt spännande. Alla kort räknas, alla misstag är dyra.

Finns det många andra som delar ert intresse?
Eskil: Magic har funnits i 20 år och det är längre än de flesta moderna spel levt. Det slår dessutom rekord varje år. Deltagare på stora turneringar, försäljning, nya spelare som kommer in i spelet.
De uppskattade 2011 att de har över 12 miljoner spelare världen över.

Daniel: Magic är världens största kortsamlarspel. Och vi har ett väldigt aktivt Magic Community i Stockholm.

Magic har dessutom 7 (!) Rekord i Guiness Rekordbok:

  • Rarest Trading Card
  • First Modern Trading Card Game
  • Most-Played Trading Card Game
  • Longest-Running Digital Trading Card Game
  • First Trading Card Game Patent
  • Highest Career Earnings from TCG tournaments
  • Largest Trading Card Game Tournament

Victor: Det går inte att jämföra med exempelvis datorspel. Men med tanke på att det ofta är fullt hus på stället där jag brukar spela skulle jag säga att det är många.

Vad har ni för planer för framtiden? Några tävlingar ni ska vara med på?
Eskil: Jag reser en hel del till andra länder och spelar och dömer turneringar där. I början på nästa år så ska jag åka och hälsa på min bästa vän som pluggar Cambridge, störa hans studier en vecka samt spela en turnering. Såna små resor ger väldigt mycket.

Daniel: Planen är att delta i så många tävlingar på Dragon’s Lair som jag har möjlighet till. Och eventuellt åka på en Grand Prix tävling (Internationella Magic tävlingar i andra länder). Plus att fortsätta utveckla och fördjupa mitt engagemang i Dragon’s Lair som turneringsarrangör, utbildningsansvarig och representant för DL tillsammans med dem på olika mässor i Stockholm (som exempelvis Sci-Fi mässan i Älvsjö varje år i början av december)

Victor: Under hösten missar jag alla större turneringar i Europa, men i februari är det en större turnering, en så kallad Grand Prix, i London. Passar utmärkt att kombinera med en minisemester!
Vad kommer ni att berätta om och visa på Nördcaféet? Har ni några heta taktiktips för den som vill vässa sitt spelande?
Eskil: Vi kommer att ge en kort presentation av vad Magic är för något så att alla hänger med. Sen kommer vi att prata en hel del om varför vi blivit så fast i spelet och vad som lockar så mycket.
Avslutningsvis så kommer vi att köra en demonstration för alla som är intresserade att testa på spelet.
Titta förbi på nördcaféet så kan vi ge massor av taktiktips efteråt

Är det något annat viktigt man borde veta om man inte är så insatt?
Eskil: Det här är ett spel som kan verka avskräckande i början för att det känns för svårt. Det har en högre inkörströskel än många andra spel. Det jag skulle rekommendera är att inte bli avskräckt eller nervös. Det är ett spel som vilket annat. Gillar man att spela spel så kan man gilla även detta om man vill ta sig tiden att lära sig det.

Har ni några nördiga intressen vid sidan av kortspelandet
Eskil: Jag tittar mycket på tv-serier och spelar både brädspel och lite datorspel.

Daniel: Jag har en stor uppskattning för Star Trek. Utöver det så är Magic det enda så kallade ”nörd” intresset jag har.

Victor: Jag spelar brädspel och datorspel, läser fantasy och science fiction (både textbaserat och i serieform), samt är ohälsosamt besatt av europeisk ekonomisk politik. Dessutom klättrar jag så ofta jag kan vilket är en mycket nördig sport.
Vad gör ni annars?
Eskil: Jag jobbar som butiksbiträde och Magicansvarig på Dragon’s Lair här i Stockholm. Det innebär att jag planerar in events, fixar personal och allmänt ser till att det finns något kul som händer för de som gillar Magic.

Daniel: Jag jobbar som barnskötare.

Victor: Jag arbetar som utredare.