På 9 minuter och 11 sekunder hinner du koka fullkornspasta, åka tunnelbana från Solna till T-centralen eller ta ungefär 100 andetag. Vad gör du på 9 minuter? Veckans Nördcafégäst ser en utmaning i att göra så lite som möjligt, och tar inte ett enda andetag under hela den tiden.

”Det här är nog den sport där man gör absolut minst” berättar Ulf Dextegen. Statisk apnea är en gren inom fridykning där man istället för att dyka ligger kvar vid vattenytan och rör sig så lite som möjligt för att inte förbruka något syre i onödan.

Intresset för att hålla andan startade med en kurs i fridykning 2006. Med fokus på mentala tekniker och minimal fysisk träning gjorde han stora framsteg. Mindre än två år senare var Ulf etablerad i världseliten, och blev rankad som tvåa både 2008 och 2009. Han har två VM-brons och siktar på att komplettera samlingen med en tredje medalj nästa år.

Till vardags jobbar Ulf Dextegen som förvaltningsledare på Svenska Kraftnät, men han är också hypnoscoach och jobbar ideellt som säkerhetsombud för tävlingsfridykning i Sportdykarförbundet.

På Nördcaféet den 14 november kommer Ulf Dextegen att berätta om tävlingsfridykning, vad som händer med kroppen när man inte andas, och vilka risker man utsätter sig för när man håller andan, framför allt i vatten. Man måste alltid ha fridykningskunniga personer som övervakar och känner igen signalerna på medvetslöshet.

Nördcaféet med Ulf Dextegen börjar klockan 18. Det är fri entré som vanligt och vi sänder förstås också live på tekniskamuseet.se/nordcafe