När Edwin Lands treåriga dotter en gång frågade varför hon inte omedelbart kunde få se en bild han tagit sporrades hans fantasi.
Många år senare beskrev han hur han efter en timmes promenad hade fått huvuddragen till kamera, film och kemi klara för sig och skyndat över till en kollega för att i stora drag beskriva principen till en kamera med direktbilder. Efter fem års utvecklingsarbete presenteras kameran ”Land 95” hösten 1948. Det var den första kameran där man efter bara några minuter kunde se resultatet. Kamerorna från Polaroid blev mycket populära och många modeller togs fram, exempelvis för passfotografering eller som bakstycke till Hasselbladkameran.
Polaroid hade vuxit till ett stort globalt företag, ett av de största i USA, då Land 1972 introducerade SX-70, en hopvikbar enögd spegelreflexkamera. Den var helautomatisk med motordrift och kunde åstadkomma färgbilder på några sekunder. Vid denna tid hade Kodak tagit 30 procent av marknaden för direktbilder. Polaroid stämde sin konkurrent för patentintrång 1976 och efter många års processande fick Polaroid år 1985 rätt i sin stämning.
Kompaktkameran med autofokus och exponeringsautomatik och på senare år digitalkameran med möjlighet till att snabbt se bildresultat kan vara orsaken till slutet för Polaroid. Firman gick i konkurs 2001 och finns idag bara kvar som varumärke.
Edwin Land utvecklade redan som student vid Harvard i slutet av 1920-talet de första moderna konstgjorda polariserande filtren. Användningsområden var solglasögon, bländningsfria strålkastare för bilar och utrustning för stereoskopisk fotografering. Land kom aldrig att avsluta sina studier utan fortsatte som entreprenör att utveckla sina idéer och grundade därför företaget Polaroid. Under andra världskriget ledde Land utvecklingen av optisk utrustning för militära ändamål som till exempel solglasögon för piloter. Under sitt liv hann han med att registrera 500 patent; fler har endast Thomas Alva Edison.
Idag är det en självklarhet för barn att kunna se bilderna i samma stund de tagits. Men visste du att man redan i slutet av 1800-talet kunde beställa porträttbilder ur en automat med myntinkast? Tekniska museet har en Bosco-automat som användes vid Allmänna konst- och industriutställningen 1897. Bilden exponerades på ljuskänsligt material i en liten plåtbricka som sedan framkallades av en robot.
Not. Bloggserien bygger på en artikel i museets årsbok Daedalus från 2006, här omarbetad och utökad, med flera nya illustrationer.
Kameran är en av de 100 viktigaste innovationerna, enligt museets undersökning. Läs mer!
Lämna ett svar