cupol

Ett nytt föremål i våra samlingar är den här mikrovågsugnen. Den är av modellen Cupol, en av de första mikrovågsugnarna i Sverige. Den är tillverkad av Husqvarna och formgiven av Carl-Arne Breger – samma person som designade plastförpackningen till glassen BigPack, barncykelsadel Rex och telefonen Diavox. Mikrovågsugnen har ursprungligen tillhört racerföraren  Gunnar Nilsson som fått den 1973 av företaget för att ge den till sin mor. Man kan se att mikron är använd på slitaget på insidan. Vi har också en kokbok till mikron. Jag  undrar om man skulle laga Cupol-äpplen eller något annat gott. Häng med så får du se hur det går. Snart ställs den förresten ut i utställningen 100 innovationer.

Visste du förresten att det var amerikanen Percy Spencer som uppfann mikrovågsugnen på 1940-talet.  Han arbetade på företaget Raytheon, som tillverkade radarutrustning. Han jobbade med att förenkla konstruktionen av magnetronen, som alstrar radarvågorna. Percy gillade choklad men märkte att chokladen i hans labb smälte av radarutrutsningen. Med sina kunskaper kunde han dra slutsatsen att det handlade mikrovågor. Percy fick även ägg att explodera och popcorn att poppa.  Så småningom ledde det till uppfinningen mikrovågsugnen.

Percy var självlärd, men blev ändå en framgångsrik uppfinnare med över 300 patent. Han slutade sin karriär i Raytheon-bolagets styrelse och fick en byggnad vid fabriken uppkallad efter sig. En imponerande karriär av pojken som blev föräldralös vid 10 års ålder och inte gick ut skolan. Mikrovågsugnen blev dock ingen succé direkt. Den var alldeles för dyr – kostade som en bil. Dessutom fanns inte riktigt behovet av färdigmat eftersom många kvinnor var hemmafruar och lagade maten från grunden direkt. Inte förrän på 1980-talet slog mikrovågsugnen igenom på allvar och timing är en av de viktiga förutsättningarna för att en innovation ska lyckas. Sedan kan det hända saker i omgivningen. De spisar som säljs nu har ofta funktioner som kan ersätta mikron. Kanske är den på väg bort.