Världsunik samling av dataspel anländer till Tekniska museet

I veckan anländer containrar fullastade med dataspel och konsoler till Tekniska museet i Stockholm. Den turnerande utställningen Game On 2.0 är en världsunik samling dataspel där besökare får spela sig genom historien från 1960-tal till nutid.

Ingen annanstans i världen finns en så stor samling av spel att prova på som i utställningen Game On 2.0, skapad av the Barbican i London. Här finns en enorm spelhall med över 100 spel att prova från 1960-tal till nutid, och till det gallerier med originalskisser, spelmusik och bakgrundsberättelser. Den är ett himmelrike för alla som älskar spel, och en medryckande start för den som plockar upp handkontrollen för första gången. 

Från måndag till torsdag nästa vecka anländer containrarna med spel, konsoler, originalskisser och andra legendariska prylar från dataspelshistorien. Närmast kommer den turnerande utställningen från Ontario Science Center i Kanada.

Det blir ett tufft arbete att packa upp och installera Game On 2.0. Arbetsschemat sysselsätter 15 personer – alltifrån elektrisk installation, och föremålshantering till formgivning, hisstransporter och förstås – att provspela vart och ett av de över 100 spelen, säger Anna Westerling, projektledare på Tekniska museet. Utställningen Game On 2.0 öppnar 25 oktober 2013 och visas på tekniska museet till och med 27 april 2014. 


PRESSVISNING

Förhandsvisning för press torsdag 24 oktober. Inbjudan skickas separat inom kort. Kontakta Calle Ros-Pehrson, pressansvarig för mer information.

Calle Ros-Pehrson, pressansvarig
08-450 57 10
0739 57 72 89
calle.ros-pehrson@tekniskamuseet.se


Om Game On 2.0 

Game On 2.0 är succéutställningen som lockat miljontals besökare på museer och science center i hela världen. Med över 100 spel att prova, originalskisser, sällsynta samlarprylar och bakgrundsberättelser är det världens största dataspelsutställning. Nu står det klart att nästa stopp på turnén blir Tekniska museet i Stockholm, med start lagom till höstlovet i slutet av oktober. 

Den första versionen av Game On startade sin världsturné 2002, och passerade en miljon besökare efter att ha visats på museer och science center i bland annat London, Melbourne, Chicago och Aten. Sedan sommaren 2010 turnerar den uppdaterade versionen Game On 2.0, som blev en självklar succé på alla kontinenter. 

I Game On 2.0 finns tidiga arkadspel som Donkey Kong, Pacman och Space Invaders, nyblivna klassiker som The Sims, Halo, och World of Warcraft, toppsäljarna Tetris, Lemmings och Mario Kart och de största favoriterna inom kategorierna fighting, racing, action, äventyr, pussel, simulatorer och multiplayerspel. För de minsta finns ett rum med bland annat Byggare Bob och Pokémon, men också barnvänliga retrospel på Atarikonsoler. 

Att ta Game On 2.0 till Stockholm är en del av Tekniska museets nyligen påbörjade projekt kring insamling och dokumentation av dataspelshistorien. Genom att visa Game On 2.0 hoppas museet hitta viktiga kontakter bland spelare och i branschen, som kan hjälpa oss att hitta berättelser och föremål till samlingarna. Tidigare i år visades dataspelskonst i utställningen Hjärta spel, och i framtiden väntar fler utställningar och programaktiviteter på temat.

Kort om oss
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 276 330 besökare 2012.