Robotar slåss om mästerskapstitel på Tekniska museet

På lördag 9 november är det dags för Stockholm Robot Championship på Tekniska museet, där robotar tävlar i grenar som sumobrottning, linjeföljning och folkrace.

När Stockholm Robot Championship nu går av stapeln för tredje gången samlas både svenska och internationella mästare på Tekniska museet för att tävla med sina egenbyggda robotar i ett stenhårt mästerskap. Nytt för i år är grenen Legosumo, som väntas locka många yngre robotprogrammerare att delta. För att tävla i denna gren ska roboten vara byggd enbart av bitar och styrsystem från Lego. För att vinna krävs skicklighet i både mekanik elektronik och programmering.  

–En välprogrammerad robot som inte håller för motståndarnas slag och krockar har inte en chans på planen, säger Petter Forsberg, en av initiativtagarna till mästerskapet. Alla robotar som deltar är förprogrammerade i sitt uppdrag och får alltså inte fjärrstyras. När de tävlande väl släppt sina robotar på banan kämpar de tills uppdraget är slutfört och alla motståndare besegrats. 

Publikfest – kul för hela familjen 
Även för människor blir det en spännande dag på Tekniska museet. De rafflande brottningsmatcherna kommenteras livligt och visas på storbildsskärm. För den som själv vill prova att programmera står Tekniska museets egna robotar redo att utföra besökarnas uppdrag.

Den mest populära delen av turneringen går ut på att två eller fler tävlande robotar försöker putta ut varandra från en rund arena — en slags sumobrottning för robotar. Men det finns också robotbyggare som specialiserat sig på konstruktioner som på kortast tid ska följa en slingrig linje helt på egen hand, eller klara sig fram över en kuperad folkracebana. 

Anmälan till tävlingen är öppen och kan göras på www.robotchampion.se

Stockholm Robot Championship 
Tid: 9 november 2010 kl 11-17 
Plats: Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm  Stockholm Robot Championship arrangeras av Stockholms Robotförening, KTH:s Robotförening i Telge (KRIT) och Tekniska museet

Kort om oss
Tekniska museet verkar för att öka allmänhetens och speciellt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Museet har också i uppdrag att förvalta och vårda Sveriges industriella och tekniska kulturarv. Tekniska museet är Sveriges största tekniska museum och hade 276 330 besökare 2012.