Som anvisningen på en påse frystorkad mat? Nej, detta handlar om snö. När den naturliga nederbörden inte räcker för sportlovsbackarna tar snökanonerna vid. En av tillverkarna har sitt ursprung i Östersund. Lennart Nilsson grundade företaget Lenko på 1950-talet. Sedan 1983 har snökanonerna byggt på principen att vatten sprutas ut som en fin dimma ur en krans av munstycken. Dessa sitter i mynningen till en kraftig fläkt. När lufttemperaturen är under -8 grader fryser vattendimman till små iskristaller, inte till de vackra sexuddiga som faller i flingform men tillräckligt snölika för att göra skidbackarna vita även om naturen står grön.
Det har stått att läsa om Lenko i media nyligen. Grundaren Lennart Nilsson, idag 85 år, har sålt sitt företag till italienska Leitner som bland annat tillverkar skidliftar. En anledning som anges i media är att i de stora upphandlingarnas tidevarv är det en konkurrensfördel att kunna leverera helhetslösningar. Utan liftar, passerkortsystem och annan teknik som behövs i backarna står sig ett högspecialiserat företag slätt.
Visste du förresten att Lennart Nilsson på 1970-talet uppfann ett redskap för ”motoriserad skidåkning”, Larven? Den var som en snöskoter, men utan medar. Istället hade användaren skidor på fötterna att styra med. Larven hade också en framträdande roll i filmen Björnön. Idag finns varken snökanon eller Larven i Tekniska museets samlingar. Borde de göra det?
12/04 2011 kl. 09:29
Ja varför skulle inte Larven platsa i samlingarna?