Hej, det är Annie och Maja som skriver här igen!

Vi fick ett uppdrag att besöka museets aktuella utställning ”100 innovationer” för att välja ut 3 innovationer som vi tycker är intressanta. Utställningens innovationer är framröstade av svenska folket och är den största utställningen museet någonsin producerat. I utställningen visas innovationerna på ett nytt och spännande sätt.

Vi tycker att mobilen, kameran och skorna är intressanta uppfinningar och vi kommer visa er bilden och fakta om dessa 3 innovationer. (Vissa av föremålen på bilderna kommer inte från utställningen, vi har hittat dom i ”magasin”)

Vi börjar med skorna:


Då vi traskade runt i utställningen kom vi fram till ”skomontern” och där föll ögonen direkt på dom unika 3-D skorna. Det är dom första 3-D skor i världen och det är ett nytt koncept. Så här beskrivs skorna:  ”man skannar sina fötter och får skorna utskrivna på med av en automat”. Det  här  är ett samarbete mellan Nami Josefi och Souzan Youssouf. Det ryktas även om att Lady Gaga köpt ett likadant par…

Vi tänkte då på hur skorna har utvecklas, fån enkla skor av trä till skyhöga stilettklackar. Förr hackade man ut skor ur trä och nu skannar man sina fötter för att få fram skor. Tekniken har utvecklas i rasande fart på senaste tid. Idag vill många ha en snygg design på sina skor och tänker inte på bekvämligheten, medan andra bara vill ha en skön och bra sko.

Hade vi kunnat leva så som vi gör nu?  Hur skulle vi göra när det är -30 grader och snö ute?  Skulle våra fötter anpassa sig eller bli såriga och infekterade?

Frågorna kan vara många men vi tror att många  kan hålla med om att skon var en intressant, men framförallt viktig uppfinning!

Nu kommer vi till mobilen:

När man ser bilder på den gamla mobiltelefonen blir man glad över att tekniken har utvecklats så pass mycket, att vi slipper bära runt på en ”väska” som väger 1600 g/1,6 kg. Idag många en iPhone, smartphone m.m som man lätt kan ta med sig överallt. Dom är små, tunna, lätta och snabba vilket är motsatsen till dom första mobilerna.

Idag är samhället beroende av mobilen, det är som en bärbar dator med internet, spel, mejl, twitter, facebook etc. Mobilens utveckling har både positiva och negativa följder. Det positiva är att vi idag enkelt kan få tag på varandra, hitta information snabbt  och vi kan ha med den överallt.

De negativa är att det sociala samhället har påverkats, förr gick man och tog en kaffe hon sin väninna när man ville berätta något, idag smsar eller ringer vi och berättar saker.

Vi valde mobilen för att den är viktig för oss, liksom för många andra.

Sist men inte minst, så har vi kameran:

Vi kan fortfarande inte förstå hur någon kunde komma på att spara ett ögonblick på en skärm. Det är verkligen något som vi fascineras av och hur tidigt dom ändå uppfann kameran! Idag tar vi mycket kort, som sparar delar från våra liv. När vi sen blir gamla kan vi ta fram bilderna och bli påminda om just det ögonblicket.

Från kameran utvecklades ju också filmkameror vilket har lätt till att vi har fått underhållning som tv och film.

Ja, på bilden ovanför ser ni ju att mycket har hänt på 100år, och om ytterligare 100år kommer säkert kameran ha utvecklats ännu mer.

Kameran är en intressant uppfinning som vi människor har stor nytta av.

Vi hoppas att ni gillade inlägget och att ni besöker utställningen ”1oo innovationer”. Där finns något för alla, gammal som ung!

Hälsningar

Annie & Maja