USB-sticka hittar man i varje ficka.

USB-sticka hittar man i varje ficka.

Thumbdrive var en uppkomling inom datalagring som till en början inte imponerade med sin storlek. Den, och andra liknande USB-stickor som kom vid millennieskiftet kunde lagra åtta megabyte.

Konsten att lagra information magnetiskt hänger samman med telefonsvararen, som vi tidigare berättat om. Waldemar Poulsen, som tog patent på telefonsvararen 1898, insåg kanske inte vidden av sina patentanspråk men tekniken blev upphovet till all lagring av information på magnetiska media. Första gången data lagrades på magnetband var 1951 då datorn hette Eniac. Länge fanns mängder av bandstationer i de stora datorhallarna
men det tar ganska lång tid att hitta och läsa in data från dem. Bandet måste ju spolas fram och tillbaka, och bandoperatörer bytte band när det inte fick plats mer.


IBM ville erbjuda en snabbare enhet för att ladda in program i företagets stordatorer. Företagets ingenjörer fick i uppdrag att konstruera en skiva för magnetisk lagring. Den japanske uppfinnaren Yoshiro Nakamatsu hade patent på flera viktiga delar så IBM köpte licens för att kunna utveckla Floppydisken. Den åtta tum stora disketten var färdig 1971 och rymde från början 80 kilobyte data men det kunde snart ökas till 1200 kilobyte. Disken var lite för stor för mikrodatorer, föregångare till PC som började dyka upp på marknaden under sjuttiotalet. Därför kom ett smidigare format med 5,25 tum breda disketter och kompaktare läsenheter att montera i datorn.


Den hårda disketten, 3,5 tum bred, togs fram av Sony 1980. Det dröjde till 1989 innan disketten blev vanligare än sin mjuka kusin. Kapaciteten för en diskett nådde så högt som 1,44 megabyte formaterade. Jämförelsevis kunde disketten rymma 700 sidor rå text, men med lite illustrationer och snygg layout växte storleken på filen och disketten blev för trång. Desktoprevolutionen och den digitala bildhanteringen hade öppnat för nya format. Ett som visade sig bli en parentes var Zip-skivan som kom 1994 och snart kunde lagra hela 100 megabyte. Dess konkurrent var den brännbara CD-skivan, som lagrade upp till 700 megabyte. Idag är många datorer försedda med DVD-brännare redan från fabriken, men ärligt talat: när använde du din senast?

Råkar du förresten ha en Thumbdrive liggande i skrivbordslådan? Vi tar gärna emot den.