Sony Ericsson P990i

Sony Ericssons flaggskepp P990i från hösten 2006. Bland tillbehören fanns högtalartillsats (till höger i bild) som anslöts med kontakt till telefonen.

I mars månad år 2000 var det samlade börsvärdet på stockholmsbörsen 4800 miljarder kronor, varav företaget Ericssons värde utgjorde mer än en tredjedel.

Förväntningarna var vid 1900-talets slut stora på den nya ekonomin, som omfattade både internet och mobila nätverk. Yran varade inte så länge. I den röra som IT-bubblan lämnade efter sig när den sprack våren år 2000 väcktes snart förhoppningen att många och nya modeller av mobiltelefoner skulle lyfta tillverkarna tillbaka till toppen. Nokia var världens största tillverkare av mobiler och spottade ur sig färgglada, märkesdesignade eller nischade spelmobiler i snabb takt. Ericsson och Sony slog samman sina satsningar på mobiltelefontillverkning.

Surfplattan H610

Ericssons surfplatta H610 gick att använda trådlöst hemma, med en basstation som hade modem för internetuppkoppling.

Ericsson hade flera intressanta produkter under utveckling; bland annat en surfplatta som man kunde använda i hemmet, trådlöst uppkopplad via modem till nätet. De hade också handdatorer och digitalkameror som gick att koppla till mobiltelefoner och kommunicera via WAP.

Vid millennieskiftet var WAP ett säljargument för nya mobiler. Det var i praktiken ett ”Internet light”, mobilnäten hade inte bredbandskapacitet och det var ganska få sajter som var anpassade. Användarna hade svårt att finna nyttan. Men riktningen var utpekad, bara systemen och mobilerna blev bättre skulle användarna komma. Sviterna efter IT-bubblan innebar dock att utvecklingen tog en paus. När marknaden för mobiler krympte, vågade operatörerna inte bygga ut i samma takt längre. Intäkterna minskade och kapitalet saknades. Auktioneringen av licenser för de nya 3G-mobilnäten i Europa kostade operatörerna motsvarande 10 års investeringar i nät.

En av de produkter som fick fortsatt utveckling var mobiltelefoner med smartare funktioner. Inbyggd kamera, alfanumeriskt

tangentbord, färgskärm, inbyggda program som kalender, webbläsare och mail. Sony Ericsson P990i kom i augusti 2006, och var en i en serie smarta telefoner som börjat utvecklas före 2000. Den betecknades som flaggskeppsmodellen i sortimentet och kostade som en laptop-dator.

I januari 2007 förändrades synen på vad en mobil är, då Apple presenterade sin första modell av iPhone. En mobil helt utan knappar. Utan utfällbara luckor och bulkig design. Priset var lägre än många av prestandamobilerna från andra tillverkare. Resten är historia, som man brukar säga.

Vi fick just in en P990i till samlingarna, som nu gör sällskap med Nokias Communicator och iPhones första modell. På en hylla i våra föremålsmagasin vilar också Ericssons surfplatta och Apples Newton, två andra steg på vägen mot smartphone.

 

Mer läsning på samma tema:

  • Ericssons mobiltelefoner 1983-2001 / Per Göran Ohlsson, Jan Svensson, Hans Blackman. – 2015. – ISBN: 9789186691981
  • Att förändra världen : en berättelse om Lars Magnus Ericsson och hans efterföljare / Svenolof Karlsson & Anders Lugn. – 2009. – ISBN: 9789170553936
  • http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article2593098.ece