Fråga:

Jag köpte för ett tag sedan en gård. Nu när jag började ”gå” igenom gården lite. Så hittade vi en gammal tvättmaskin av märket Rurik (Karlshamn). Skulle så gärna vilja veta om gamla tvättmaskiner har något värde (tror inte det själv). Det är nog så att den åker i ”soporna”.  Om jag satte ut den på Blocket vad skulle man sätta för pris??

Det är en trätunna med tre ben och ett  lock med en ”spak” på. Vid sidan av maskinen så sitter en mangel.

Hoppas du kan svara på mina frågor!!

MVH / Linda Järeman

Svar:

Jag kan svara på dina frågor, men svaret kanske inte blir vad du hoppats på. Som museum kan vi inte bestämma värdet för gamla saker eftersom museietiken förbjuder oss det. Så för att hitta förslag till pris föreslår jag dig att söka i auktionssajter och nätannonser efter liknande eller kontakta en auktionsfirma för att höra efter om värdet.

Museet har ett par stycken Rurik, se här för en manuell version. Den ”mangel” som sitter på sidan är till för att krama ur vattnet ur kläderna med. Man fick värma vattnet separat, det brukade finnas en ”pannmur” för det. Sköljning sköttes i ett sköljkar vid sidan av. Dåtidens husmödrar måtte ha haft ett jämnt schå att hålla rent!

Tvättmaskinen Rurik

Följdfråga:

Hej igen!!

Jag får tacka för ditt svar =)

Det är precis en sådan tvättmaskin som var på bilden. Vet du möjligen hur gammal den tvättmaskinen är?? Det hade varit kul att veta.

MVH/ Linda Järeman

Svar:

Det kan vara lite svårt att bestämma åldern närmare, utifrån den information jag har funnit. Troligen är den från tidigast sekelskiftet 1900, och den såg likadan ut på 1930-talet då den vi har i samlingarna är tillverkad. Runt 1930 kom också en modell med elektrisk motor för omrörning av tvätten. Företaget verkar ha slutat tillverka maskinen runt 1950. Se en beskrivning av hur tvätt med Rurik gick till på http://goto.glocalnet.net/pelarne/tvatt%20och%20mangling.htm