Sje-ljudspel

Skol-elektro, här med svenska sje-ljud

Minns ni det här spelet som användes i skolorna i Sverige på 1970-talet? Spelet skulle på ett roligt och pedagogiskt sätt lära barn att stava. Spelet innehåller 13 planscher med sammansatta ljud – dvs j-ljudet, tj-ljudet, sj-ljudet, ng-ljudet samt främmande ord.

Varje ljud representeras av flera planscher med olika illustrerade exempel. Varje problem har tre alternativa lösningar men endast en är rätt. Man håller kontaktstaven i det hål som finns framför den lösning man tror är rätt och får grönt ljus om man svarat rätt och rött ljus om man svarat fel. Utan att minsta mikroprocessor är inblandad!

Spelet är i grunden utvecklat journalisten Gunnar Hedin. Efter en helg då fem personer omkom i trafiken fick Gunnar idén till Trafik-Elektro – ett spel som lärde ut trafikregler. Trafikspelet följdes av liknande pedagogiska spel för skolundervisningen i bland annat svenska, musik, matematik och engelska. Gunnars fru Märta Hedin blev den som åkte land och rike runt för att sälja de olika spelen. Varianten med språkljud är utvecklad av speciallärarna Bodil Lundgren och Inga-Maj Sundvall och är tillverkat av företaget Roland-produkter i Borås. Målgruppen är 8-13 år.

Vi tog in Skol-Elektro i samlingarna våren 2012. I förvärvsmotivet betonades barnperspektivet och insamling av innovationer med anknytning till kvinnor. Skriftspråket är också en av de 100 viktigaste innovationerna (men kanske inte lättast att lära sig).