Hohner’s lyxmodell av stereoskop, tillverkad av firman Underwood & Underwood på 1890-talet. Tillverkad i mahogny, aluminium och läder.

Stereoskopet var 1800-talets VR-upplevelse. Som genom trolleri kunde fototekniken ta betraktaren till fjärran länder.

Tekniken uppfanns av Charles Wheatstone, en vetenskapsman och fysiker i början av 1800-talet. Han upptäckte att elektricitet fortplantade sig i ledningarna med närapå ljusets hastighet. Men vetenskapsmän hade ganska breda intresseområden vid den tiden och han hittade på chiffer och en elektrisk telegraf, en klocka som kunde mäta tiden exakt och elektriska generatorer. Principen för stereoskopi hade han kommit fram till 1839, vid samma tid som Louis Daguerre beskrev hur man kunde fånga bilder med en kamera. Wheatstones uppfinning byggde på två speglar, och liknar inte de stereoskop som museet har i samlingarna.

Utsikten från Katarinahissen i Stockholm är tagen någon gång mellan 1881 då hissen byggts och 1900. Klicka på bilden för att se fler stereobilder i museets samlingar.

Stereobilder från 1800-talet visar ofta statyer, vyer eller stilleben, arrangemang som inte är rörliga. Det berodde på att stereobilderna togs en och en, och kameran flyttades mellan tagningarna. Allt som ändrats eller flyttat sig mellan bilderna blev ”spöken” när man tittade på dem genom stereoskopet. De fanns liksom i en annan dimension.

Du kan prova att göra stereobilder själv, med mobilkamera eller digitalkamera. Ta först en bild, flytta sedan kameran ca 6 cm i sidled, riktad åt samma håll, och ta en bild till. När du skrivit ut bilderna, och lägger dem så att du kan fokusera med ett öga på var bild (6 cm mellan bildernas mittpunkt) så kommer 3D-effekten. Det kan vara svårt i början och alla klarar det inte. Därför har vi gjort en beskrivning så du kan bygga ett eget stereoskop: Byggbeskrivning!

Ett stereoskop du kan bygga själv, av saker som finns hemma och är lätta att hitta i affärer.

Det finns många stereobilder i museets samlingar, du kan hitta dem på DigitaltMuseum. Det är lätt att ladda ner och skriva ut. För att förenkla har vi valt ut några, se här nedan. Ett annat sätt att titta på bilderna är att surfa in på DigitaltMuseum direkt med mobilen och titta på bilderna i ett VR-headset. Men då missar du förstås pysslet med att bygga ett stereoskop efter 1800-talsprinciper!

Här är exempel på stereobilder, skriv ut dokumenten dubbelsidigt så kommer informationen om varje bild rätt.

Stereobilder I , Stereobilder II , Stereobilder III , Stereobilder IV

Under Megahelgen 17-18 februari 2018 fick våra besökare prova att titta på stereobilder. Vi berättade också mer om hur man själv kan bygga ett stereoskop.