Tre videokassetter i box

Box med 5 myror är fler än 4 elefanter

Lite överraskande fick vi ett förslag, senast vi satte oss för att diskutera vad vi måste spara åt framtiden. Videokassetter. Vi har ju samlat på grammofoner, freestyleapparater och videospelare men inte särskilt funderat på vad de använts för… Eller, vi kanske inte tänkt på att fråga?

När vi tog emot en VHS-spelare till samlingarna för ett par år sedan frågade vi, och fick en bra, kort men bra, berättelse:
”Apparaten köptes av givarens morfar till julen 1979 då hans hustru skulle tillbringa en tid på sjukhus. Avsikten var att kunna spela in serier och TV-program som annars skulle missas. Återförsäljare var den lokala TV-affären Friwako i Västertorp. Givaren och hans syster tittade som barn ofta på tecknad film vid besök hos morföräldrarna, exempelvis Bamse, Snobben och Gullivers resor. Morfadern hade även spelat in Kalle Anka och hans vänner från julafton. När morfadern och mormodern skaffade en ny videobandspelare fick givaren denna och använde den fram till år 2000.”
Se gärna vårt föremålsnummer TM44839.

Något vi inte berättar i vår databas, men som vi också fick veta av den som gav oss videospelaren var att han som barn reagerade på att de vuxna grät när de såg ett inspelat avsnitt av Törnfåglarna. Det var nämligen den serien som de vuxna inte ville missa på grund av en sjukhusvistelse.

Jenni mailade oss detta #VHSminne :
”Min kompis Rickard flyttade med sin familj till Rotterdam i Holland på 1980-talet. Där hade de en massa filmkanaler så han spelade in filmer som Top Gun, Cocktail och Dirty Dancing på VHS-kassetter och gav till mig. De var på engelska men med holländsk text så jag som var ca 10-12 år förstod inte allt, men det var så häftigt att jag hade dem!”

Tekniska museets samlingar hade inte kommit till utan alla vänliga vänner som skänkt sina gamla saker. Vi hade inte haft något att berätta, om vi inte först hört det. Så passa på nu! Dela med dig av ditt bästa #VHSminne genom att kommentera här, twittra, eller via någon annan av våra kanaler!