Miniatyrtevemottagare

Tjockteve i miniatyrformat – Sinclair MTV1 från 1978

I våras fick Tekniska museet en liten teve i gåva. Ägaren höll på att flytta och undrade om vi var intresserade. Visst var vi det!

Uppfinnaren Clive Sinclair, född 1940, förknippas med flera elektronikprodukter från 1970-1980-talen. Den extremt kompakta TV-mottagaren MTV1 från 1978 hade en 2 tum stor svartvit bild. Eftersom den hade ett bildrör behövde apparaten vara ”djup”, tjockteve fanns inte som begrepp utan det var den teknik som fanns. Hur liten teven kunde bli hängde alltså ihop med denna komponent – bildröret, där elektroner sköts iväg mot den fluorescerande ytan. Mottagaren hade UHF och VHF, det var viktigt på 1970-talet att veta för då kunde man få in både TV1 och TV2. Dessutom fanns det omkopplare för USA, EUR och GB, systemen skiljde sig något mellan olika delar av världen. Teven krävde rätt mycket ström så det fanns inte något batterifack men det följde med tre nätadaptrar, anpassade för vägguttagen i USA, Storbritannien och Europa. Samt en för bilen, teven går på 12V. Priset för den, 200 £, var rätt dyrt med tanke på att det knappast gick att titta på NHL-matcher eller såpoperor med behållning i den minimala rutan.

Sinclairs produkter var ofta extrema för sin tid, men samtidigt kanske inte så praktiska? Black Watch är en annan produkt som vi har i samlingen. Det är ett armbandsur som är diskret svart, tills man vill veta tiden och trycker på en knapp. Då lyser displayen upp med röda LED-siffror. Det var något som imponerade när det vanliga var armbandsur med vinkeltid och möjligen lite självlysande färg på visare och siffror.

Clive Sinclair gav sig också in i fordonsbranschen, några av hans produkter var rätt inkomstbringande så han satsade på en elektriskt driven trehjuling. Den skulle vara miljövänligare (detta var högaktuellt 1985, med bränslekrisen tio år tidigare i minnet och med oljereserver som bara skulle räcka 20 år till enligt beräkningarna) och den skulle göra trafiken smidigare. Nackdelen var att den var tung och behövde laddas ofta eftersom blybatterier var det enda som stod till buds och att den var så låg att den blev svår att uppfatta i trafiken.

Produkter från Sinclair som fått bättre spridning är miniräknare och datorer från den tidigare delen av digitaleran. 1979 lanserade Sinclair en dator som gick att ansluta till teven, lämpligt för hemmet. ZX80, som den kom att heta, gick att köpa som byggsats eller färdig. Priset var under hundra pund (jämför med tjockteven som kostade tvåhundra). Byggsatsen kostade 79,99 £. En uppföljare, ZX81, kom 1981 och blev riktigt populär, som hemdator eller för det lilla företaget. Året därpå kom Sinclair ZX Spectrum, med färggrafik. Statliga Televerket köpte upp en mängd sådana och startade kurser för att medarbetarna skulle bekanta sig med digitaltekniken. Det var de nya åttabitarsprocessorerna (åtta ettor eller nollor) som också resulterade i IBM PC och Apple-datorer (och även NMT mobiltelefoner) som startade datorracet omkring 1980. Tio år tidigare var det istället processorer med fyra bitar som revolutionerat – miniräknare. Sinclair hade redan 1973 en byggsats för 43,95 £.