Att ta körkortet är en viktig etapp i livet för många. Man kan visa att man nått en bestämd kunskapsnivå, och blivit godkänd – och så den stora friheten att själv ta sig omkring. Sedan Alexandra Gjestvangs tid har reglerna skärpts, många tycker att det blivit allt svårare och dyrare att ta körkort. Trafiken är tätare, reglerna fler. Vi vill höra dina minnen från tiden i körskola och uppkörningar. Dela med dig här eller via våra andra kanaler! Vi är nyfikna också på när och var du tog körkort och hur gammal du var. Använd gärna hashtaggen #körkort
Och du som inte har körkort, berätta för oss om det!
En majoritet av den vuxna befolkningen har körkort. Statistik från SCB visar att 90% i åldrarna 48-79 år hade körkort 2013. Men i åldrarna 18-19 år var det bara 50% som hade körkort. Det skiljer sig också vem som tar körkort tidigt: Av de med eftergymnasial utbildning har 80% i åldrarna 20-29 år körkort enligt en artikel från SCB 2012. Ovanligast är körkort bland kvinnor i åldrarna 20-29 år som är födda utomlands och som saknar gymnasial utbildning, bara 10% har svenskt körkort. Det finns också en skillnad beroende på var i landet man bor. I Stockholm har 30% av 20-åringarna körkort medan andelen är 80% i Dals-Ed, Tanum eller Arvidsjaur.
Bilen är just nu den viktigaste innovationen i världshistorien, enligt omröstningen i vår utställning 100 innovationer. Den har bra och den har dåliga sidor. Det moderna samhället har vuxit fram mycket utifrån förutsättningen att människor kan transportera sig fritt och snabbt vara på plats. Utryckningsfordon, hantverkare, transporttjänster. Bussar och varudistribution. Nackdelar är till exempel att storstäderna korkas igen av all trafik och att avgasutsläppen belastar miljön. Trafiken på landsbygden kan utgöra en helt annan utmaning.
Det är lätt att ha åsikter om hur andra kör, när man sitter bakom ratten. Rubriken ovan är ett exempel på det. Men det är också viktigt att alla följer en och samma regelbok. Det kan vara svårt, när en del regler är skrivna i lagparagrafer och förordningar och andra bara i hur trafiken brukar fungera. I Sveriges Radio rapporterades Transportstyrelsens statistik att färre körkort återkallades i Värmlands län 2014 jämfört med 2013. Har du blivit av med körkortet någon gång? Berätta…
Det äldsta kända ”körkortet” i Sverige utfärdades åt Alfred Hahn av Magistraten i Örebro den 12 maj 1902. Egentligen fanns inte körkort då, utan tillståndet var en avskrift ur ett protokoll där Hahn förband sig att ”åkningen ej finge äga rum å torgdagar, iakttaga största försiktighet, att sökanden ställde sig till efterrättelse gällande föreskrifter angående velocipedåkning i staden”.
Alfreds bil var en ”Victoria Combination”, den tillverkades i 400 exemplar av det franska företaget E. Couturier et Cie Société Parisienne. Bilen registrerades 1908 som T 21 på fabrikör Alfred E Hahn i Örebro och bilen användes som transportmedel i Örebrotrakten av fabrikörerna Alfred och Anton Hahn. Bröderna hade startat en symaskinsfabrik och en verkstad för jordbruksmaskiner.
Hur ser framtidens transporter ut, kommer vi att behöva körkort? Utvecklingen pekar mot att vägarna kommer att fyllas av förarlösa fordon. En fördel skulle förstås vara att automatiska datorövervakade system kan innebära säkrare trafik med bättre flyt. Forskning pågår! På sina håll har försök redan påbörjats. Frågan är hur det går att blanda automatiska fordon med vanlig trafik?
13/02 2015 kl. 15:51
Hade dryga tre år i bagaget av privat handledar köring när jag började på körskolan. Sen tog det mig bra precis en månad att få körkort från det att jag började med några körlektioner i veckan. (Teorin hade jag gjort klart innan) Jag minns mest att den körlärare jag hade inte trodde tydligen att jag skulle klara uppkörningen, så han hade mest bekymmer över hur dom skulle göra för att få tillbaka bilen (man fick köra upp i körskolans bil) till körskolan. Vi var två tjejer som körde upp samtidigt, med var sin bil, och han var mer säker på henne än mig, så han sa du kan väl åka med henne tillbaka och lämna din bil där så får vi fixa med att hämta det sen. Bara det att uppkörningen gick ju som en dans och jag klarade det galant (första försöket ), vilket den andra tjejen också gjorde. Men han hade ju inte sagt något om att jag skulle köra tillbaka bilen till körskolan OM jag klarade uppkörningen. Så jag lämnade den där på parkeringen utanför trafikverket och åkte tillbaka till skolan med den andra tjejen…precis som han sagt. Kan du fatta var gött det var att kunde ge honom nycklarna till bilen, hålla upp mitt tillfälligta körkortslapp i ansiktet på honom och säga ”Du, jag klarade det” Och jag hade valt att innan uppkörning köra en ”uppvärmningslektion” just med det körläraren för jag tyckte han hade varit på bra och peppande, och så gör jag en liten miss under den körlektionen, (tror han tyckte att jag ouppmärksammade en bil som kom ifrån vänster när jag skulle köra ut på en större väg) och han direkt tror att jag inte skulle klara det. HA!, tji fick han, och den körskolan tjänade inte en krona till på mig. Detta var i Uddevalla och jag var 28 år när jag tog körkort, så det är i dagarna 7 år sedan 🙂
20/02 2015 kl. 18:42
Tack för din berättelse Kajo-Majo. Jag tror många känner igen sig i känslan du beskriver. Att faktiskt ha klarat uppkörningen fast det fanns de som hade tvivel om det. Det kan vara en känslig fråga också. Många väljer kanske att tala tyst om när den stora dagen är för att slippa meddela alla att det inte gick så bra.
Vi vill höra fler nu! Hur var det för dig?
22/08 2015 kl. 21:13
Minnen från bilskola och uppkörningar? Jag puffar lite för en bok som handlar om just det ämnet och kanske är den enda i sin slag i skönlitteraturen?! Snubblade över den här sidan och kände att jag var tvungen att nämna den iallafall! Den heter ”Finns det trafikljus i Säffle”? och är skriven av en bilskollärare.
22/08 2015 kl. 21:20
Snubblade över den här sidan och såg att ni letade efter minnen från uppkörningar och sånt. Har sett en bok som en bilskollärare har skrivit nyligen och som handlar om just detta. Den heter ”Finns det trafikljus i Säffle”? och handlar om hur det är att ta körkort och har rätt mycket humor!
24/08 2015 kl. 09:58
Hej Tom,
Det var ett intressant tips! Jag ska vidarebefordra det till vårt bibliotek.