Den 5 oktober 1962 hade filmen Dr. No världspremiär i London. När den kom till Sverige var titeln Agent 007 med rätt att döda. Det var början på en lång serie av filmer om den brittiske agenten och kampen mot ondskan. Kanske vi under 2012 kommer att se den 23:e filmen i serien. De första filmerna baserades på Ian Flemings spionromaner, Dr. No gavs ut 1958 och följdes av flera.

I alla filmer har Bond tillgång till nya fantastiska apparater och vapen. Vid det här laget bör han haft minst 100 innovationer(!). Länge var det kvartersmästaren Q som ansvarade för utvecklingen av manickerna. Många av sakerna är fantasiprodukter (eller är inte uppfunna än?), andra känner vi igen, som miniatyrkameror, geigerräknare, röstkodare …

En del företag produktplacerade sina senaste prylar, ibland med ett fantasifullt tillägg som Seikos digitalklocka med inbyggd teleprinter (vem använder teleprinter idag?) eller Hasselblads kamera som gick att bygga om till ett krypskyttegevär. Ericssons R380 kunde läsa av fingeravtryck, ge bedövande elchocker och dessutom fjärrstyra Bonds bil.

Många av Bonds saker använder teknik har vi redan glömt, som bandspelaren, polaroidkameran, och cigarrettändaren (nåja, den är i alla fall mer sällsynt idag). Sånt som var ren science fiction 1962 blev verklighet under decennierna efter, till exempel GPS eller vattenskoter.

Eftersom även filmen är en av de 100 viktigaste innovationerna ber vi på Tekniska Museet att få gratulera 50-åringen!