Hej! Jag heter Björn Brundell och det här är min första post på den här bloggen. Jag jobbar med Barnhack på Tekniska Museet, där barn i åldrarna 6-13 får lära sig programmera spel i en gratis utvecklingsmiljö som heter Scratch och som är utvecklad av det amerikanska universitetet MIT. Det går att anmäla sig till kommande Barnhack här!

Nu tänkte jag visa ett projekt som jag har gjort i Scratch på fritiden, för att visa att det går att åstadkomma en hel del i Scratch fastän det är väldigt enkelt att sätta sig in i! Projektet hittar du här!

Screen shot 2014 03 19 at 4.26.22 PM

Projektet heter FlowerWorks, och det skapar olika fantasi-blommor helt procedurellt. Procedurellt betyder att blommorna inte är designade av någon utan de skapas med Scratch inbyggda funktioner, och en del matematik (som inte är så svår som det kanske verkar)! Därför blir de olika varje gång!

Du kan slumpa fram en blomma genom att trycka R innan du klickar, eller ställa in helt själv hur du vill att de ska skapas genom att trycka V. Tryck C för att rensa bilden. Håll inne P medan du skapar en blomma för att få en som du sen kan manipulera genom att trycka piltangent upp eller ned! Tyvärr orkar inte Scratch med särskilt många sådana åt gången, så tryck D emellanåt om du vill skapa fler.
Fler instruktioner finns på själva projektsidan, men de är på engelska.

Mycket nöje!

Här är några fler smakprover!

Screen shot 2014-03-19 at 4.37.18 PM